Vesti - Vodič za interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku
27.01.2017.

 

Vodič za interresorne komisije

Vodič za interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku i informacija za roditelje/staratelje Dodatna podrška detetu i učeniku su nastali kao rezultat rada na projektu Unapređenje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece.

Vodič za interresorne komisije je namenjen profesionalcima iz sistema obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite koji su stalni ili povremeni članovi interresornih komisija (IRK) i koordinatorima IRK. Vodič je namenjen i jedinicama lokalne samouprave koje su nadležne ne samo za uspostavljanje i obezbeđivanje nesmetanog rada IRK, već i za realizaciju dela podrški koje IRK preporučuju deci/učenicima da bi mogli da redovno pohađaju školu. Svaka interresorna komisija je dobila ovaj vodič, koji suštinski predstavlja set preporuka za unapređenje rada IRK u okviru postojećih normativnih rešenja.

Dodatna podrška detetu i učeniku je informacija (liflet) prvenstveno namenjena roditeljima i starateljima o dodatnoj podršci deci i postupku procene potreba za ovom podrškom, za koji su nadležne IRK. Lokalne samouprave i IRK mogu koristiti elektronsku verziju ove informacije (lifleta) za štampanje i deljenje roditeljima, starateljima i drugim zainteresovanim licima.

Projekat Unapređenje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece je realizovao CSP u saradnji sa UNICEF-om u Srbiji, Grupom za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), uz finansijsku podršku Austrijske i Švajcarske razvojne agencije.

 

Kliknite da preuzmete: