Vesti - Projekat EXIT: Objavljene Smernice o primeni i zabludama vezanim za koncept "zaboravljenih"
2.08.2023.

EXIT

 

Smernice o primeni i zabludama vezanim za koncept "zaboravljenih"

U okviru projekta Istraživanje održivih strategija za suprotstavljanje teritorijalnim nejednakostima na osnovu intersekcionalnog pristupa (EXIT), objavljene su smernice posvećene zabludama vezanim za koncept “zaboravljenih” (left-behind) mesta. Dokument je namenjen prevashodno medijima i onlajn komunikatorima, a pripremljen je sa ciljem da im pruži ključne informacije o ovoj temi i time im olakša izveštavanje.

Smernice ohrabruju kritički pristup razumevanju koncepta “zaboravljenosti”, upozoravaju na štetnost viktimizacije pojedinih mesta ili zajednica, te nastoje da podstaknu interesovanje za širi problem teritorijalnih nejednakosti i ponude oruđa za precizniju medijsku analizu ove teme.

Tokom trajanja projekta će biti pripremljene još dve grupe smernica, od kojih će jedna biti namenjena kreatorima javnih politika, a druga samim zajednicama.

Kliknite da preuzmete Smernice o primeni i zabludama vezanim za koncept “zaboravljenih” (.pdf).

Izvor: www.exit-project.eu

-------

EXIT je evropska istraživačka inicijativa usmerena na ispitivanje pojavnih vidova, osnovnih uzroka i implikacija socioekonomskih nejednakosti unutar i između područja koja se često nazivaju „zaboravljenim“. Projekat će ponuditi načine za rešavanje ovakvih teritorijalnih nejednakosti putem rigoroznog akciono-istraživačkog programa interdisciplinarnog istraživanja sa zajednicama na terenu na više lokaliteta.

Projekat EXIT sprovodi EXIT konzorcijum u čijem radu učestvuju partneri iz osam zemalja, među kojima je i Centar za socijalnu politiku. Projekat finansira Evropska komisija u okviru programa HORIZON. Više informacija o projektu EXIT pronađite ovde.