Razmena iskustva i primeri dobre prakse - Sprovođenje politika/mera koje podržavaju obrazovanje i vaspitanje siromašne dece na lokalnom nivou

Podrška siromašnoj deci, učenicima u preduniverzitetskom obrazovanju je jedna od značajnih tema za Srbiju, za sektor obrazovanja i vaspitanja, ali i ostale resore koji učestvuju u pružanju dodatne podrške obrazovanju dece i učenika/ca iz osetljivih grupa. Zato i cilj ove inicijative jeste bio razmena iskustava, ali i sagledavanje sprovođenja politika i mera koje podržavaju obrazovanje i vaspitanje siromašne dece iz ugla profesionalaca iz lokalnih samouprava u Srbiji[1].

Cela inicijativa je zamišljena kao razmena iskustava na 2 nivoa: nacionalnom i regionalnom.

Trodnevni nacionalni skup razmene iskustava je održan od 28-30 januara 2014. godine u Vrdniku, dok s regionalni skupovi jednodnevni i održavaju se u Nišu, Valjevu, Novom Sadu i Beogradu.

U Nišu je 13. maja 2014. godine održan prvi regionalni skup.

Na svakom od skupova predstavljena je studija Pružanje dodatne podrške učenicima iz osetljivih grupa u preduniverzitetskim obrazovanju koja je sa svojim nalazima i preporukama bila u fokusu diskusija i razmene iskustava profesionalaca, predstavnika sistema obrazovanja i socijalne zaštite, ali i predstavnika lokalnih samouprava koji su zaduženi za društvene delatnosti..

U narednom periodu će se održati još 3 regionalna skupa i to u Valjevu, Novom Sadu i Beogradu.

[1] Ova inicijative je deo inicijative Unapređenje procesa u oblasti socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva na lokalnom nivou – razmena iskustava i dobre prakse kroz “peer review” proces Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (iz programa koji podržava SDC) i UNICEF-a.