Vesti - TV MREŽA: Blagostanje - izazovi politike socijalnih davanja
19.06.2018.
Budućnost države blagostanja na Zapadnom Balkanu

Regionalna konferencija „Budućnost države blagostanja na Zapadnom Balkanu“ održana je od 6. do 8. juna 2018. godine u Beogradu. Šta su izazovi za zemlje Zapadnog Balkana u oblasti socijalnih politika, koji su zajednički problemi u regionu i kako ih prevazići?

„Socijalni Davos“ Zapadnog Balkana, kako se ova konferencija drugačije naziva, okupio je više od 200 stručnjaka iz oblasti socijalnih politika. Kako do efikasnije države blagostanja - a to znači veće socijalne sigurnosti, efikasnije zdravstvene zaštite i obrazovanja - zajednički je izazov za sve zemlje u regionu.

Konferenciju je organizovao Centar za socijalnu politiku iz Beograda, uz podršku grupe nezavisnih istraživačkih organizacija i istraživača/-ica iz drugih zemalja u regionu.

Slaba socijalna država i dugogodišnja teška ekonomska situacija je nešto što odlikuje zemlje Zapadnog Balkana koje sve teže evropskim integracijama. Organizatori konferencije će pokrenuti dve regionalne incijative koje će državama Zapadnog Balkana pomoći da unaprede svoje socijalne politike: Inicijativu za unapređeno upravljanje u socijalnom sektoru na Zapadnom Balkanu i Inicijativu za politike budućnosti države blagostanja.

O konferenciji je izvestila i PG „Mreža“ u okviru svoje emisije „TV Mreža“, emitovane 18. juna 2018. godine na Drugom programu Radio Televizije Srbije. Autor priloga je Boban Trajković, a izveštaj u celini možete pogledati na sajtu mreza.rs.

Više informacija o konferenciji „Budućnost države blagostanja na Zapadnom Balkanu“ potražite na adresi futureofthewelfarestate.org.