Vesti - Inkluzivno obrazovanje za inkluzivno društvo
25.09.2016.

Inkluzivno obrazovanje u Srbiji nema alternativu. Svaki dinar uložen u obrazovanje dece iz osetljivih grupa će se trostruko vratiti i zato je važno da kao društvo, svoj deci obezbedimo pravo na obrazovanje, pravo na budućnost.

Većina male dece iz osetljivih grupa ne pohađa predškolske programe. Mnoga deca sa smetnjama u razvoju, kao i skoro trećina romske dece još uvek idu u takozvane specijalne škole. Kada pređu ili se upišu u redovnu školu postoji verovatnoća da će odustati od obrazovanja, jer prezauzeti nastavnici često nisu prošli odgovarajuću obuku ili nemaju adekvatnu podršku za sprovođenje inkluzivne prakse. S druge strane, roditelji možda nisu upoznati sa činjenicom da njihovo dete ima pravo na obrazovanje ili možda ne znaju kako da ostvare to pravo za svoje dete. Saradnja roditelja, interresornih komisija i posvećenost lokalne samouprave je važan korak u obrazovnoj i socijalnoj inkluziji sve dece u Srbiji.

Ovo su samo neke od poruka koje su se čule na skupu Inkluzivno obrazovanje za inkluzivno društvo koji je održan 23. septembra 2016. godine u organizaciji Centra za socijalnu politiku.

Za više informacija preuzmite:

Centar za socijalnu politiku predstavlja Analizu interresornih komisija i dodatne podrške u 10 opština i gradova Srbije, koja treba da doprinese jačanju sistema inkluzivnog obrazovanja u Republici Srbiji. Analiza daje presek stanja i ključne nalaze u vezi sa radom interresornih komisija i funkcionisanjem dodatne podrške i daje predloge za unapređivanje inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

Publikaciju možete preuzeti ovde: